Danmark,  Radiofabrikker

JYDEN A/S

I Aalestrup i Vesthimmerland blev Cykle- og Ringfabrikken Jyden A/S grundlagt d. 25. april 1892 af Fabrikant P. Andersen (f. 1868., d. 1942) som grossistforretning i cykler. I sommeren 1899 opførtes Jydens nye produktionsbygninger i Aalestrup. Anlægget blev siden udvidet flere gange for at kunne rumme de mange aktiviteter omkring import, reparation og konstruktion af alt fra cykler, symaskiner til motorcykler og senere også biler. Før 1920 var der oprettet salgssteder i flere af de store danske byer.
I forbindelse med Landmandsbankens krak i 1922 gik Jyden konkurs. Det lykkedes dog Peder Andersen at bringe cykelfabrikken på fode igen. Virksomheden blev omdannet til et aktieselskab stiftet d. 13. november 1922 med Peder Andersen som direktør.

Radioreparation i stedet for cykler
Da 2. verdenskrig begyndte, varede det ikke længe, før fabrikken ikke kunne få cykelstel fra sin hidtidige tyske leverandør, Neumann. Leverancebesværet betød, at der ikke var nok at lave på fabrikken, og ledelsen fandt så på at slå sig på radioreparation. Mange radiohandlere – f. eks. cykelsmede eller elektrikere i mindre byer eller ude på landet – havde ikke grej til alle reparationer og tog med kyshånd mod Jydens tilbud om at hjælpe med reparationer.

På cykelfabrikken blev der oprettet et reparationsværksted, som til sidst også byggede egne Jyden-radioer. Der købtes færdige chassiser, som blev monteret i kabinetter fremstillet af lokale snedkere. Da virksomheden var på sit højeste, var der ansat 8 mand i radioafdelingen. 

Jyden arbejdede ikke for tyskerne, som dog krævede at kunne leje et værksted i fabriksbygningen til reparation af biler. Direktør Peder Andersen var med i den lokale modstandsbevægelse. 

Peder Andersen selv døde i 1942. Efter hans død blev hans søn, Niels Ander­sen, (f. 1894), enedirektør efter at have været meddirektør siden 1934.

Fabrikken fortsatte med at producere cykler helt frem til fabrikkens lukning i 1960.

Mærker: Jyden, Beethophone og Special.