Radiofabrikker,  Sverige

LUMA (SE)

Luma TV var en afdeling inden for Luma Elektronik AB (glødelampefabrik), der producerede fjernsyn i Luma-fabrikken ejet af Kooperativa Förbundet i
Södra Hammarbyhamnen i Stockholm.

I slutningen af ​​1950’erne blev markedet oversvømmet med fjernsynsapparater. Luma var tidligt på dette marked og allerede i 1959 blev tv-apparater samlet på fabrikken i Hammarby.
Apparaterne var gode og rimelige og i høj grad lavet af komponenter fra Asien. Produktionen flyttede med tiden fra Hammarby til fabrikken i Kalmar.
Virksomhedsejeren, KF, havde egne møbelfabrikker og kendte designere fx Stig Lindberg. To mærker, Lumorama og Lumavision, er af interesse.

I Danmark blev Luma forhandlet af FDB/Brugsen.

Indtil midten af ​​1970’erne brugte Luma for det meste importerede chassis’er indbygget i svenske kabinetter.  Senere blev enhederne fuldt importeret.

Luma var den første i Europa med 23 tommer billedrør og i 70’erne lavede de farve-tv-apparater, der fik gode anmeldelser. Luma havde dannet et særligt datterselskab for elektronik i 1971. Men i det lange løb blev det svært at holde Philips, Grundig og de stadig mere magtfulde japanske producenter på afstand.